Co dodać do Izomera? :)

Wszystko co chcielibyście wiedzieć o kanale, poznać historię jego powstawania, dowiedzieć się kto nim administruje i jaki jest regulamin, zobaczyć osiągnięcia naszych najlepszych graczy oraz sprawdzić globalny ranking Q-punktów, bądź poczytać kompendium wiedzy o quizach IRC-owych.

Polecenia: IRC, quizbot, statbot, funbot

Re: Co dodac do Izomera? :)

Post#31 przez wilk » 30 lipca 2015, 22:18

Poprawiłem na czas przeszły, wrzucę jak się zbierze więcej zmian.
Avatar użytkownika
wilk
Operator
Ascendant
 
Posty: 1859
Dołączył: 30 lipca 2005, 16:32
Lokalizacja: #QuizPL @ IRCnet
Płeć: Mężczyzna
Pytań w bazie: 14715
Lubię quizy: klasyczne (np. Dizzy)

Re: Co dodac do Izomera? :)

Post#32 przez wilk » 5 stycznia 2016, 20:38

Zrobiłem, by !butelka w ostateczności kogoś jednak wybierała (jeśli nie znajdzie ostatnio aktywnych osób).
Avatar użytkownika
wilk
Operator
Ascendant
 
Posty: 1859
Dołączył: 30 lipca 2005, 16:32
Lokalizacja: #QuizPL @ IRCnet
Płeć: Mężczyzna
Pytań w bazie: 14715
Lubię quizy: klasyczne (np. Dizzy)

Re: Co dodac do Izomera? :)

Post#33 przez wilk » 6 września 2016, 17:50

Zaniedbałem ten temacik, a dodałem parę głupotek do Izomerka. Tego co do baru dodaję, a zgłaszacie mi czasem na priv/notes, to nie opisuję, bo nie pamiętam wszystkiego już (różne miody pitne, pizze itd.), ale wszystkie te propozycje naturalnie dodaję. O !karta, !kik czy !zgaduje już dawno wiecie, więc nie opisuję. O !czy/!lub też już było na kanale i może ktoś zajrzał również w opis funbota, gdzie wszystko ładnie opisałem.
Natomiast dodałem też takie pierdółki jak możliwość ustawienia liczby oczek ścianek (;)) w kostce (gdy wpiszemy po prostu !kostka, to rzuca zwykłą „d6”, jak podamy jakąś liczbę !kostka X, to rzuca tyloma właśnie kostkami – „Xd6”, a jak podamy kolejną !kostka X Y, to możemy wybrać ilość ścianek – „XdY”). Podając listę wyrazów w poleceniu !wybierz bocik wybierze losowo jeden z nich, natomiast na potrzeby zabawy Literakowej (i nie skorzystaliśmy z tego, bo zagraliśmy każdy z każdym) dodałem na szybko polecenie !pary, które podaną listę wyrazów (np. nicków) połączy w losowe pary. Z botem można się także przywitać, pożegnać i powiedzieć dobranoc na wiele różnych sposobów. Pojawiło się też polecenie !tarot, które losuje kartę Tarota. Jest też polecenie !md5 tekst do wyliczania skrótu podanego tekstu (jeśli chcecie jeszcze sha1, to jest dostępny moduł do eggdropa, a do innych rodzajów skrótów musiałbym poszukać już implementacji — chcecie? napiszcie).

Dodałem też kanałowy kalkulator – polecenie !oblicz. Obsługiwane są takie operatory i takie funkcje matematyczne. Miejcie jednak na uwadze, że TCL w obliczeniach sprowadza wynik do postaci numerycznej takiej, jak podane wartości, czyli przykładowo „1 / 2” da nam w wyniku… tak – „0”. ;) Jeśli wynik ma być zmiennoprzecinkowy, to przynajmniej jedna z liczb musi być zmiennoprzecinkowa, czyli musicie podać „1.0/2” lub „1/2.0” (tak naprawdę, to dozwolona jest nawet sama kropka, czyli „1./2” lub „1/2.”). Miary trygonometryczne w radianach oczywiście. Stałych „pi” i „e” nie ma, ale można je sobie wyliczyć z „exp(1)” i „acos(-1)” lub „4*atan(1)”.

Od dawna nie mogę zabrać się też za dokończenie polecenia !skarb, które miałby generować losowe nazwy przedmiotów typu „potężny topór zagłady +5”. Ot taka głupotka. ;)

Szczegóły: Izomer

Jak macie jakieś pomysły na inne dodatki, to piszcie śmiało. Nie muszą to być tylko zabawy kanałowe, ale też jakieś przydatniejsze funkcje do wyliczania czegoś itp.

Edit:
OK, dodałem też niektóre stałe. Trzeba je jednak wpisywać dużymi literkami i dostępne są: E (liczba Eulera), PI (ludolfina), PHI (złoty podział), AU (jednostka astronomiczna), C (prędkość światła w próżni), G (stała grawitacji), LY (rok świetlny).
Avatar użytkownika
wilk
Operator
Ascendant
 
Posty: 1859
Dołączył: 30 lipca 2005, 16:32
Lokalizacja: #QuizPL @ IRCnet
Płeć: Mężczyzna
Pytań w bazie: 14715
Lubię quizy: klasyczne (np. Dizzy)

Re: Co dodac do Izomera? :)

Post#34 przez wilk » 29 maja 2017, 23:51

Dodałem do naszego kanałowego kalkulatora (!oblicz) możliwość podawania wyniku w systemie o innej podstawie niż dziesiętny. Jeśli wynik ma podać w systemie szesnastkowym, to przed wyrażeniem dopiszcie „hex:” (np. „hex: 2+2” zwróci „0x4”), dla ósemkowego „oct:”, a dla dwójkowego „bin:” (można też podać i „dec:”, ale nie ma to sensu). Konwersja działa tylko dla liczb całkowitych, a wynik podawany jest jako liczba bez znaku.

Dodałem też polecenie !random do generowania liczb losowych (naturalnych). Co prawda liczby losowe dostępne są także przez kalkulator („!licz rand()”), ale niech i takie polecenie będzie, choć tam zwraca wartość zmiennoprzecinkową.

Opis wszystkich poleceń: Izomer

Jeśli macie jakieś pomysły jeszcze, to piszcie. :)

PS. Nie wspominałem już tutaj, ale wcześniej pojawiły się też !sha1 i na życzenie: !odwroc.
Avatar użytkownika
wilk
Operator
Ascendant
 
Posty: 1859
Dołączył: 30 lipca 2005, 16:32
Lokalizacja: #QuizPL @ IRCnet
Płeć: Mężczyzna
Pytań w bazie: 14715
Lubię quizy: klasyczne (np. Dizzy)

Re: Co dodac do Izomera? :)

Post#35 przez wilk » 3 czerwca 2017, 22:16

Dodałem do Izomerka zabawę w odgadywanie tajnego szyfru — !szyfr. :P
Avatar użytkownika
wilk
Operator
Ascendant
 
Posty: 1859
Dołączył: 30 lipca 2005, 16:32
Lokalizacja: #QuizPL @ IRCnet
Płeć: Mężczyzna
Pytań w bazie: 14715
Lubię quizy: klasyczne (np. Dizzy)

Re: Co dodac do Izomera? :)

Post#36 przez Julian » 6 czerwca 2017, 21:15

A można dodać podawanie wyniku w dowolnym systemie liczbowym na bazie obecnych poleceń? Podstawę możnaby wpisywać cyfrą, nie słownie. Na przykład:
!licz 6: 20+5 = 41.
Avatar użytkownika
Julian
Operator
Pisarz
 
Posty: 115
Dołączył: 25 kwietnia 2010, 18:27
Płeć: Mężczyzna
Nick: Julek
Pytań w bazie: 479
Lubię quizy: klasyczne (np. Dizzy)

Re: Co dodac do Izomera? :)

Post#37 przez wilk » 7 czerwca 2017, 23:56

To znaczy obecnie jest to zrealizowane po prostu sprintf-em, tam tylko te cztery podstawy są możliwe. Ale jest to do zrobienia, tyle że przeliczając samemu.
Avatar użytkownika
wilk
Operator
Ascendant
 
Posty: 1859
Dołączył: 30 lipca 2005, 16:32
Lokalizacja: #QuizPL @ IRCnet
Płeć: Mężczyzna
Pytań w bazie: 14715
Lubię quizy: klasyczne (np. Dizzy)

Re: Co dodac do Izomera? :)

Post#38 przez wilk » 16 czerwca 2017, 18:42

Dodałem możliwość przeliczania zapisu rzymskiego na nasz poleceniem !rzym (póki co w jedną stronę). Jeśli zapis ma nie być weryfikowany czy jest poprawny, bo np. ktoś chce sobie obliczyć „MVIIIIXD”, to trzeba poprzedzić podany argument gwiazdką („*”).

Konwertery dec/hex/oct/bin uwzględniają teraz znak. Jeśli ktoś chce jednak zobaczyć jak wygląda zapis liczby ujemnej bez znaku, to przed „:” trzeba dostawić „+”, np. „hex+: -5”.

Dodałem dodatkowy krótki alias do kalkulatora, by nie trzeba było pisać za każdym razem „oblicz”. Kalkulator reaguje teraz także na „? 2+2”. Ponadto jeśli ktoś jest nieśmiały, to można ten zapis użyć na priv do Izomera.

Można wybrać też dowolną inną podstawę systemu dla zwracanego wyniku poprzez prefiks „wartość:”. Bazę można wybrać od 2 do 36. Jest tam jeszcze błąd, który później poprawię (tcl operuje na długim int, ale w którymś miejscu konwertera operuje na zwykłym).

Edit: liczba -> rzymski zapis też już działa
PS. Dopuszczalny zakres to 1-3999.
Avatar użytkownika
wilk
Operator
Ascendant
 
Posty: 1859
Dołączył: 30 lipca 2005, 16:32
Lokalizacja: #QuizPL @ IRCnet
Płeć: Mężczyzna
Pytań w bazie: 14715
Lubię quizy: klasyczne (np. Dizzy)

Re: Co dodac do Izomera? :)

Post#39 przez wilk » 17 listopada 2017, 00:46

Zapomniałem tu wspomnieć, ale jakiś czas temu dodałem do Izomerka polecenia !rot13, !trojki (tak jak !pary, ale łączy podane wyrazy w losowe trójki) oraz !tekst (na chwilę obecną podaje tylko proste informacje o podanym tekście, typu długość i liczba wyrazów, coś tam więcej może jeszcze z czasem się pojawić, możliwe że wciągnę w to polecenie !md5/!sha1/!rot13).

Niebawem dodam też polecenie !biorytm. Zastanawiam się nad dodaniem do polecenia !data listy imieninowej, ale tutaj jest spora rozbieżność między źródłami. Podobnie jest z bieżącym znakiem zodiaku czy informacją o fazie księżyca.

Zachęcam do zgłaszania swoich pomysłów na inne polecenia czy dodatkowych tekstów w kuli/butelce itp. :)

Lista wszystkich poleceń: Izomer
Avatar użytkownika
wilk
Operator
Ascendant
 
Posty: 1859
Dołączył: 30 lipca 2005, 16:32
Lokalizacja: #QuizPL @ IRCnet
Płeć: Mężczyzna
Pytań w bazie: 14715
Lubię quizy: klasyczne (np. Dizzy)

Re: Co dodac do Izomera? :)

Post#40 przez wilk » 18 listopada 2017, 01:51

Dodałem jeszcze zażyczone polecenie !anagram. ;)
Avatar użytkownika
wilk
Operator
Ascendant
 
Posty: 1859
Dołączył: 30 lipca 2005, 16:32
Lokalizacja: #QuizPL @ IRCnet
Płeć: Mężczyzna
Pytań w bazie: 14715
Lubię quizy: klasyczne (np. Dizzy)

Re: Co dodac do Izomera? :)

Post#41 przez wilk » 28 listopada 2017, 23:41

Dodałem do Izomera dwa kolejne polecenia.
Polecenie !bmi wylicza współczynnik BMI oraz BMI Prime, podaje dodatkowy komentarz opisowy oraz informację o prawidłowym przedziale wagowym. Jako parametry należy podać wagę w kilogramach oraz wzrost w centymetrach. Jeśli wolicie bardziej prywatnie, to piszcie /msg Izomer bmi waga wzrost. Miejcie na uwadze, że BMI nie bierze pod uwagę indywidualnych cech, rasy itd.
Polecenie !biorytm wylicza dla podanej daty urodzin szereg różnych cykli biometrycznych, podaje trend oraz oznacza czy wkrótce dojdzie do przecięcia z osią albo nastąpi kulminacja. Data akceptowana jest w kilku formatach.

Lista wszystkich poleceń: Izomer
Avatar użytkownika
wilk
Operator
Ascendant
 
Posty: 1859
Dołączył: 30 lipca 2005, 16:32
Lokalizacja: #QuizPL @ IRCnet
Płeć: Mężczyzna
Pytań w bazie: 14715
Lubię quizy: klasyczne (np. Dizzy)

Re: Co dodac do Izomera? :)

Post#42 przez eggrodd » 30 listopada 2017, 14:07

nie kazda data dziala. Np.:

[06:44] <orange> !biorytm 03.09.1985
[06:46] <@Izomer> orange, musisz podac poprawna date urodzin w formacie np. dd.mm.yyyy
Avatar użytkownika
eggrodd
Operator
Wieszcz
 
Posty: 219
Dołączył: 26 maja 2007, 19:53
Płeć: Mężczyzna
Pytań w bazie: 21879

Re: Co dodac do Izomera? :)

Post#43 przez wilk » 30 listopada 2017, 18:45

Dzięki za zgłoszenie. Standardowy przypadek w TCL z konwersją stringa do liczby i traktowaniem zera przed liczbą jako zapis liczby ósemkowej, a przy „09” jest ona niepoprawna. Naprawione.
Avatar użytkownika
wilk
Operator
Ascendant
 
Posty: 1859
Dołączył: 30 lipca 2005, 16:32
Lokalizacja: #QuizPL @ IRCnet
Płeć: Mężczyzna
Pytań w bazie: 14715
Lubię quizy: klasyczne (np. Dizzy)

Re: Co dodac do Izomera? :)

Post#44 przez eggrodd » 1 grudnia 2017, 16:01

Proponuje usunac odpowiedz bota do aliasu !licz - "?".
Wkurzajace jak sie da samo "?" w linijce i bot odpowiada, ze trzeba podac dzialanie do obliczenia.
Avatar użytkownika
eggrodd
Operator
Wieszcz
 
Posty: 219
Dołączył: 26 maja 2007, 19:53
Płeć: Mężczyzna
Pytań w bazie: 21879

Re: Co dodac do Izomera? :)

Post#45 przez wilk » 1 grudnia 2017, 20:06

Wcześniej nie odpowiadał, ale zasugerowano mi, by pododawać komunikaty błędów, gdy się nie poda argumentów lub są błędne, to dodałem. No i teraz odpowiada. :> Zaraz coś na to spróbuję poradzić. Z drugiej strony może dzięki temu do świadomości ludzi trafi, że takie polecenie/a tu są. ;>

Edit: Bot nie reaguje już na sam „?”.
Avatar użytkownika
wilk
Operator
Ascendant
 
Posty: 1859
Dołączył: 30 lipca 2005, 16:32
Lokalizacja: #QuizPL @ IRCnet
Płeć: Mężczyzna
Pytań w bazie: 14715
Lubię quizy: klasyczne (np. Dizzy)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do O #QuizPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Common Crawl i 0 gości