Quizbot

Wszystko co związane z quizbotem, czyli m.in. lista autorów pytań w bazie, ranking graczy i Top100 najlepszych wyników oraz informacje jak działa sam quizbot. Tutaj możesz także zgłaszać zauważone błędy w pytaniach oraz dowiedzieć się jak zgłaszać je bezpośrednio do bota. Możesz też poprosić o zsumowanie swoich nicków.

Quizbot: 2005-2026

Quizbot

Post#1 napisany przez wilk » czwartek, 25 grudnia 2025, 23:00

Witajcie. Wciąż lubię sobie podłubać w skrypcie quizbota, czasem coś popsuć, czasem naprawić lub dodać drobiazg, ale dziś postanowiłem, że pora uwolnić króliki z kapelusza.

Poniżej zamieszczam wydobyte z repozytorium najstarsze posiadane wersje skryptu quizowego. 1.02 to najstarsza wersja jaka posiadam, oryginalnego autora DarkMist` vel Souperman. A jego wersja 1.3.4, to wersja, od której zaczęła się cała wielka przygoda. Na tej wersji bazuje wiele późniejszych odmian quizbotów, w tym nasz.
Wersja 1.3.4Q to chyba najstarsza nasza wersja. Jest to prawdopodobnie ten mityczny plik, który otrzymałem od Spankina, gdy zacząłem prowadzić kanał. Chyba nie ma tam jeszcze moich zmian i w zasadzie wszystkie, które tam są, są tylko kosmetycznymi i lokalizacyjnymi.

Co pewien czas będę tu dorzucał kolejne wersje, na pamiątkę. A co, może komuś się przydadzą. Może znajdzie błąd lub ukryty kod na 1000 punktów.
Nie będę wrzucać poszczególnych wersji rozwojowych (dev/rc/alpha/wtf), tylko te otagowane ładnymi numerkami.

Niestety z samego początku rozbudowy skryptu nie zachowały mi się snapshoty kodu, a jedynie changelog, więc w kolejnej porcji pojawi się już dobrze rozbudowany skrypt. ;)

Uwaga: Jest wysoce prawdopodobne, że pliki punktacji, bazy pytań, a już na pewno konfiguracja nie są kompatybilne między wersjami. Robiłem to dla siebie. Jeśli ktoś potrzebuje konwertera, to proszę dać znać.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
wilk (autor wątku)
Operator
Budda

Ostatnia wizyta: dzisiaj, 10:50
Pytań w bazie: 16414
Lubię quizy: klasyczne (np. Dizzy)

Re: Quizbot

Post#2 napisany przez wilk » środa, 31 grudnia 2025, 15:13

Cześć, wrzucam kolejną porcję historii naszego Quizbota. Jak wspominałem, z początku rozwoju skryptu nie zachowałem wszystkich jego kolejnych wersji (są tylko jakieś rozwojowe). Wrzucona tu linia 1.5.x jest już sporo starsza. Natomiast wcześniej pojawiły się (wraz z opisem ważniejszych nowinek):

1.3.x
  • mierzenie szybkości odpowiedzi
  • polecenie statystyk drugiej dziesiątki punktowej
  • polecenia: !lepszy, !gorszy, !mistrz
  • kolorowanie podpowiedzi (odkryte/nieodkryte)
  • zatrzymywanie i blokowanie quizu
  • informacje kanałowe (>>>)

• Trivia 1.3.5-1.3.7 - gdzieś w 2005 do początków 2006

1.4.x (skrypt został przepisany od podstaw)
  • pytania mieszacza i familiadowe
  • bufor wyświetlonych pytań (dzięki któremu już się nie powtarzały)
  • "odpięcie" numeru pytania na kanale od faktycznego numeru w bazie (niektórzy sobie logowali)
  • usprawniony generator liczb pseudolosowych
  • autorstwo pytań

• Trivia 1.4.0-1.4.4 - gdzieś w 2006
  • Trivia 1.4.5 - 2006-10-22

1.5.x (skrypt ponownie został przepisany i podzielony na pliki)
  • pytania milionerowe
  • quizpoty
  • punkty dzienne i globalne, rekordy dzienne i miesięczne, statystyki czasu, szybkości, kolekcji i quizpotów
  • podsumowanie dnia
  • polecenia: !ile, !wynik, !zostaw
  • teraz wszystko w utf-8, ale wówczas dodałem mapowanie latin-2 i cp-1250, bo mIRC tego nie wspierał
  • alternatywne odpowiedzi w pytaniach familiadowych
  • wyświetlanie statystyk po nicku
  • backupy punktacji

• Trivia 1.5.0 - gdzieś w 2007
  • Trivia 1.5.1 - 2008-03-05
  • Trivia 1.5.2 - 2008-04-06
  • Trivia 1.5.3 - 2008-08-21
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
wilk (autor wątku)
Operator
Budda

Ostatnia wizyta: dzisiaj, 10:50
Pytań w bazie: 16414
Lubię quizy: klasyczne (np. Dizzy)

Powrót do Quizbot